TEXELPEDIA

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

straatnamen:hallerweg [2015/12/05 00:15] (huidige)
texelpedia aangemaakt
Regel 1: Regel 1:
 +==== Hallerweg ====
  
 +Weg bij Den Burg, tegenwoordig vanaf het einde van de [[straatnamen:​sluyscoog|Sluyscoog]] in zuidoostelijke richting tot de [[straatnamen:​schilderweg|Schilderweg]]. Het buurtschap Hal wordt als in 1500 genoemd. De dijk rond polder De Hal wordt in 1561 bemeten door landmeter Laurens Pietersz. De Hallerweg werd voorheen Burenweg genoemd en heette in 1809 //Weg naar Brakenstein//​. Toen de Schilderweg werd aangelegd, deelde deze de Hallerweg in stukken. Aan de andere kant liep de weg voorheen door tot de [[straatnamen:​wilhelminalaan|Wilhelminalaan]],​ maar bij het verplaatsen van de komgrens werd het laatste gedeelte eerst Burdetstraat en thans Sluyscoog.
 +In 1922 begon de Hallerweg bij het [[straatnamen:​glop_van_fokke|Glop van Fokke]] en liep via het [[straatnamen:​achterom|Achterom]] en langs de Boksberg naar de weg die tegenwoordig Hallerweg heet. 
 +
 +Een '​hal'​ was een hofstede, het centrum van een Karolingische nederzetting. De grond eromheen werkt bewerkt door de landheer en zijn lijfeigenen. Met '​hal'​ wordt ook een harde ondergrond aangeduid, zoals in de uitdrukking '//de hal zit nog in de grond//'​. ​

Navigatie

Voorpagina

Thema's

QR Code
QR Code straatnamen:hallerweg (generated for current page)